Właściwości oleju rycynowego

Olej rycynowy stał się ostatnio hitem pielęgnacyjnym wśród kobiet. Jest tani, naturalny, a jego zastosowanie daje zaskakujące rezultaty. Pozyskiwany jest z nasion rącznika pospolitego, a podany wewnętrznie ma działanie przeczyszczające. W takim celu wykorzystywały go nasze babcie i prababcie. Skąd więc jego zastosowanie w kosmetyce? Jak znalazł się w składzie tak wielu produktów kosmetycznych, często na początku składu, a więc w dużej ilości?

Olej rycynowy jako produkt o szerokim zastosowaniu

olejek rycynowyOlej rycynowy jest produktem, który każdy z nas może w bardzo łatwy sposób nabyć w najbliższej aptece. Sprzedawany jest w butelkach o różnej pojemności-od pięćdziesięciu do, nawet, dwustu pięćdziesięciu mililitrowych. Jego popularność zwiększył również fakt, że olejek rycynowy jest wyjątkowo tanim produktem pielęgnacyjnym. Już za kilka złotych możemy nabyć środek kosmetyczny o spektakularnych właściwościach. Olejek rycynowy swoje działanie przeczyszczające zawdzięcza związkom, które zwiększają przekrwienie narządów wewnętrznych, co prowadzi do ułatwienia wypróżnienia. Podany jednak zewnętrznie, na skórę, zwiększa ukrwienie w okolicy zastosowania. W efekcie uzyskujemy szybsze oczyszczenie i nawilżenie tej okolicy. Ze względu na właściwości oczyszczające, olejek rycynowy stosowany jest jako produkt usuwający makijaż i myjący twarz. Świetnie sprawdzi się również do usuwania makijażu wodoodpornego. Olej ten zyskał dużą sławę dzięki tak zwanym włosomaniaczkom, czyli kobietom, które przywiązują ogromną wagę do włosów i ich pielęgnacji. Metoda olejowania również wykorzystuje olejek rycynowy. Podany na włosy nawilża je, wzmacnia, a przede wszystkim, poprzez zwiększenie ukrwienia skóry głowy, przyspiesza ich wzrost. Efekt można zauważyć już po kilku tygodniach! Z tego samego powodu olejek rycynowy jest także z powodzeniem stosowany jak produkt przyspieszający porost rzęs.

O zaletach oleju z rącznika pospolitego można by było mówić godzinami. Oczyszczanie, nawilżanie, zwiększenie ukrwienia, natłuszczanie to tylko kilka z zaskakujących właściwości oleju. W tym gąszczu zastosowań kosmetycznych nie powinniśmy jednak zapominać o jego pierwotnym wykorzystaniu, jako produktu o właściwościach przeczyszczających. Istotne jest więc, aby uważać z jego ilością i nie stosować go bez żadnych ograniczeń!